Modellen onder de 250 gram

      Reacties uitgeschakeld voor Modellen onder de 250 gram

Nu we te maken hebben met de nieuwe Europese regels wordt het aantrekkelijker met een model te gaan vliegen dat onder de 250 gram blijft. Met de moderne materialen en elektronica hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zeker een elektrische aandrijving (motor en elektronika) kan erg licht uitgevoerd worden, terwijl het allemaal heel goed betaalbaar is. Tenslotte worden er zelfs indoor-vliegtuigjes gebouwd van minder dan 100 gram, maar da’s wel heel erg weinig om er buiten mee te gaan vliegen.

NB. Mocht je willen gaan modelvliegen dan ben je bij ons van harte  welkom voor advies, én om te leren vliegen.

Een voorbeeld van een klein en licht vliegtuigje

Het hierboven afgebeelde vliegtuigje (de ‘Amethyst-2) is door een van onze leden vervaardigt. De fabrikant is Pilcher. Een bouwpakket hiervan is onder meer te koop bij Verspaget in Eindhoven. Daarbij komt dan nog de elektronica (servo’s motortje, propeller, accu en ontvanger) wat eventueel door dezelfde winkel geleverd kan worden. Het bouwpakket is gebaseerd op het klassieke balsa-hout. Het totaalgewicht van dit vliegtuig is rond de 230 gram.

Er is nóg een mogelijkheid om voor weinig geld een leuk vliegtuigje te bouwen, en wel met behulp van harde schuimplaat. De merknaam hiervoor is Depron en het is verkrijgbaar in verschillende diktes (3 tot 6mm) Van dat soort vliegtuigjes zijn tekeningen te over te vinden op het internet.
Depron is in eerste instantie als ondervloer voor parket op de markt gebracht, maar bleek voor modelvliegers
een uitstekend bouwmateriaal!
Op het modelbouwforum staan een heleboel draadjes over hoe je nou zoiets bouwt.

Er staat een draadje over zgn. Parkflyers. Dat zijn kleinere lichtgewicht vliegtuigjes. In dat draadje een heleboel voorbeelden:
Parkflyers tot 250 gram
Onderstaande zijn niet zo geschikt voor beginners.
Mini-mustang
Flying wing

Depron kopen:
‘Karwei’ Productnaam: Firstfloor Isobase, Kleur Groen, dikte 3 mm, afmeting 59×79 cm, 15 platen per pak.
‘Kwantum’ Productnaam:Super Comfort, kleur Antraciet, dikte 4,4 mm, afmeting 59×79 cm, 15 platen per pak
Online: rcwebshop Productnaam: Depron, kleur wit,
formaat:125×80 (40 platen per pak) ook kleinere formaten en verpakkingen (b.v. 10 st/pak)
Deze webshop is gevestigd in Venlo.