Hoe bouw je een vliegtuig van Depron

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe bouw je een vliegtuig van Depron

Depron (schuimplaat) is een erg mooi materiaal om vliegtuigen mee te bouwen. Het is erg licht en toch redelijk stijf. Ook kun je Depron (of schuimplaat) heel goed combineren met stroken of latten van Balsa-hout om, waar nodig, een Depron constructie te versterken.
In het vorige bericht staan een aantal adressen waar je schuimplaat kunt kopen

Op de website NumaVig.com staan een aantal voorbeelden van iemand die dit kunstje heel goed beheerst Er staan vliegtuigjes voor de geoefende piloot (b.v. de Hawker Hurrycane)

maar ook voor beginners, bijvoorbeeld een Slowflyer.

En het mooie is dat er een complete stuklijst bij staat van onderdelen, zoals servo’s , motor, propeller, landingsgestel, ect. En het allermooiste is dat de complete tekeningen er bij staan, plus een filmpje over de bouw!
BOUWEN MAAR!

Modellen onder de 250 gram

      Reacties uitgeschakeld voor Modellen onder de 250 gram

Nu we te maken hebben met de nieuwe Europese regels wordt het aantrekkelijker met een model te gaan vliegen dat onder de 250 gram blijft. Met de moderne materialen en elektronica hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zeker een elektrische aandrijving (motor en elektronika) kan erg licht uitgevoerd worden, terwijl het allemaal heel goed betaalbaar is. Tenslotte worden er zelfs indoor-vliegtuigjes gebouwd van minder dan 100 gram, maar da’s wel heel erg weinig om er buiten mee te gaan vliegen.

NB. Mocht je willen gaan modelvliegen dan ben je bij ons van harte  welkom voor advies, én om te leren vliegen.

Een voorbeeld van een klein en licht vliegtuigje

Het hierboven afgebeelde vliegtuigje (de ‘Amethyst-2) is door een van onze leden vervaardigt. De fabrikant is Pilcher. Een bouwpakket hiervan is onder meer te koop bij Verspaget in Eindhoven. Daarbij komt dan nog de elektronica (servo’s motortje, propeller, accu en ontvanger) wat eventueel door dezelfde winkel geleverd kan worden. Het bouwpakket is gebaseerd op het klassieke balsa-hout. Het totaalgewicht van dit vliegtuig is rond de 230 gram.

Er is nóg een mogelijkheid om voor weinig geld een leuk vliegtuigje te bouwen, en wel met behulp van harde schuimplaat. De merknaam hiervoor is Depron en het is verkrijgbaar in verschillende diktes (3 tot 6mm) Van dat soort vliegtuigjes zijn tekeningen te over te vinden op het internet.
Depron is in eerste instantie als ondervloer voor parket op de markt gebracht, maar bleek voor modelvliegers
een uitstekend bouwmateriaal!
Op het modelbouwforum staan een heleboel draadjes over hoe je nou zoiets bouwt.

Er staat een draadje over zgn. Parkflyers. Dat zijn kleinere lichtgewicht vliegtuigjes. In dat draadje een heleboel voorbeelden:
Parkflyers tot 250 gram
Onderstaande zijn niet zo geschikt voor beginners.
Mini-mustang
Flying wing

Depron kopen:
‘Karwei’ Productnaam: Firstfloor Isobase, Kleur Groen, dikte 3 mm, afmeting 59×79 cm, 15 platen per pak.
‘Kwantum’ Productnaam:Super Comfort, kleur Antraciet, dikte 4,4 mm, afmeting 59×79 cm, 15 platen per pak
Online: rcwebshop Productnaam: Depron, kleur wit,
formaat:125×80 (40 platen per pak) ook kleinere formaten en verpakkingen (b.v. 10 st/pak)
Deze webshop is gevestigd in Venlo.

Nieuwe regels modelvliegen

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe regels modelvliegen

Sinds 1 januari dit jaar zijn er nieuwe Europese regels voor het modelvliegen in werking getreden. De regels zijn dus voor alle Europese lidstaten gelijk geworden. En voor de duidelijkheid, een modelvliegtuig is hetzelfde als een drone.

Een hele hoop mag er niet meer zómaar. Er zijn verschillende gewichtsklassen gekomen en voor de zwaardere modellen is een registratie verplicht. Voor de écht grote modellen is zelfs een examen verplicht. Beetje vreemd dat daarbij niet gekeken is naar modelvliegers die aangesloten zijn bij de KNVvL, omdat deze al decennia een examen en daarbij behorend modelvliegbrevet hebben (Zoals óók de leden van onze club).

Voor de grotere en zwaardere toestellen zijn vlieglocaties bekend, en dat zijn allemaal vliegvelden van modelvliegclubs, waaronder het veld van onze modelvliegclub in Lennisheuvel (Boxtel).

Maar voor het lichte spul is nog veel mogelijk. Dit wordt min of meer beschouwd als “speelgoed” en blijft dus buiten de Europese regels.
Het ‘lichte spul’ zijn modellen met een gewicht ónder de 250 gram, zónder camera en een maximale snelheid van 68 km/uur (19m/s, horizontaal).

Wil je meer weten over de nieuwe regels dan is ook dat te vinden op de site van de KNVvL

Winterseizoen, werk in de hobbykamer.

      Reacties uitgeschakeld voor Winterseizoen, werk in de hobbykamer.

Het winterseizoen begint weer. Tijd dus om weer aan nieuwe kisten te bouwen, veranderen of te herstellen. 😉 Niet zelden zal hierbij een soldeerbout nodig zijn.
Op Youtube vonden we een interessant filmpje over solderen. En dan met name over het vermijden van fouten. Erg interessant!
Veel kijkplezier!

Helicoptervliegen

      Reacties uitgeschakeld voor Helicoptervliegen

Na het verplicht thuis moeten blijven in verband met de Coronamaatregelen hebben medio mei 2020 de helikoptervliegers hun activiteiten weer serieus opgepakt. Het helikoptervliegen blijkt ‘in de lift’ te zitten want inmiddels beschikt de vereniging maar liefst over negen fanatieke helikopterpiloten. 

Geïnteresseerd in helikoptervliegen?

Iedere zondagochtend van 10:00 tot 12:00 uur wordt er fanatiek geoefend. Wil je zeker weten of er gevlogen wordt? Raadpleeg dan even de vliegagenda helemaal rechts op de homepage van de website. 
Onderstaande foto’s geven een beeld van de verschillende activiteiten,  de ‘helikoptervloot’ met piloten en enkele helikoptermodellen.

Met dank van alle helikoptervliegers binnen de modelvliegtuigclub MVC Boxtel.

 

 

NB. Al onze vliegtuigen en heli’s vliegen met elektromotoren. Veilig en schoon!

We mogen weer!

      Reacties uitgeschakeld voor We mogen weer!

Rutte heeft het gezegd, vanaf a.s. maandag 11 mei mag er weer gesport worden. Buitensporten zijn weer toegestaan met de volgende restricties:

  • Géén contactsporten
  • De bekende ‘anderhalve meter’ afstand onderling
  • Maximum 10 personen.

Modelvliegen wordt (officiëel) gezien als ‘sport’, dus deze regels gelden óók voor ons.

Wij hebben tijdens het ‘sporten’ (vliegen) het liefst helemaal géén contact, dus niets belet ons meer. Het is wél van belang op de website in te vullen wanneer je gaat vliegen zodat iedereen kan zien hoeveel er al zijn. En verder hebben we ruimte zat!

Veel plezier!

Opening PiusX sporthal

      Geen reacties op Opening PiusX sporthal

Aanvulling: Inverband met de Coronamaatregelen zijn deze aktiviteiten  niet doorgegaan

In de PiusX sporthal in Liempde is na de grote renovatie van enige tijd geleden nu ook de kleine sportzaal aangepakt en verbeterd.
Op zondagmiddag 19 april a.s. wordt deze geopend, waarbij er allerlei activiteiten te zien zullen zijn.
Ook wij zullen aanwezig zijn om u met onze indoorvliegtuigen in de grote zaal te laten zien wat ook daarmee mogelijk is.

Coronamaatregelen t/m 28 april

      Reacties uitgeschakeld voor Coronamaatregelen t/m 28 april

Helaas is het nodig de coronamaatregelen tot en met 28 april te verlengen. Het is tot die datum dus niet mogelijk van ons vliegveld gebruikt te maken voor het modelvliegen.

Na 28 april moeten we afwachten hoe de situatie dán is.

Niet vliegen i.v.m. Corona

      Geen reacties op Niet vliegen i.v.m. Corona

Helaas hebben de huidige corona-maatregelen ook gevolgen voor de beoefening van onze hobby. Onze club draait mee in de voorschriften voor sportclubs en -velden.

Daarom kan er (vooralsnog) tot 6 april a.s. NIET gevlogen worden!

Van de website van de KNVvL:

  • Tot en met 6 april is het verboden om sportaccommodaties open te stellen.
  • Het evenementenverbod geldt nu ook voor bijeenkomsten met minder dan 100 personen.
  • Tot 1 juni is het verboden om evenementen met een vergunnings- en meldplicht te organiseren.

Vliegen, óók met papier

      Geen reacties op Vliegen, óók met papier

Om nou het vliegen helemaal laagdrempelig te maken kun je ook een papieren vliegtuig vouwen. Wist je dat daar hele serieuze wedstrijden mee gehouden worden? En dat daar een wereldrecord afstandsvliegen voor bestaat? En wist je dat je ook daarmee goed kunt leren waarom een vliegtuig nou eigenlijk vliegt?

Kijk eens hier op deze website… 😉https://wibnet.nl/techniek/papieren-vliegtuigje-zo-vouw-je-het-beste-vliegtuigje