Vliegtuigen 3D-printen

      Reacties uitgeschakeld voor Vliegtuigen 3D-printen

Eerst hadden we het Balsa-hout. Daarna kwam schuimplaat (Depron) en sinds enige jaren is het 3D-printen van vliegtuigen in opkomst.  Zo’n kistje wordt dan niet in zijn geheel, in één keer, geprint, maar in onderdelen, bijvoorbeeld romp en vleugels, die nog in elkaar gezet moeten worden.

In de praktijk kunnen dat veel aparte onderdelen worden. Hieronder de afbeelding van het model van een Mosquito, een gevechtsvliegtuig uit de 2e wereldoorlog. Dit vliegtuig was in werkelijkheid overigens in hout gebouwd. 😉

(Bron: thingiverse.com)

En je hebt natuurlijk ook een 3D-printer nodig. Hoewel deze steeds goedkoper worden kun je er ook nog steeds veel geld aan uitgeven. Alle waar naar zijn geld natuurlijk. Het instapmodel hieronder kost nog geen 100 euro maar is erg beperkt in gebruik.


Duurdere modellen kunnen meer soorten ‘filament’ gebruiken (de ‘plastic draad’ waarmee de print gemaakt wordt.) en kunnen daarvoor ook met hogere temperaturen werken. De precisie is belangrijk voor een nauwkeurige maatvoering. Bij het goedkope model hierboven zit de printkop op een soort vrije arm waardoor deze tijdens het printen zal bewegen en daardoor minder nauwkeurig is. Verder is voor een vliegtuig de laagdikte belangrijk. Hoe dikker een laagje hoe grover het resultaat, maar ook hoe zwaarder het zal worden. Het formaat van de printer bepaalt natuurlijk ook de maximale grootte van de producten. De keuze is reuze! De meeste aanbieders van printbare modellen gaan uit van een minimaal print volume van 200x200x200mm.

Maar om te kunnen printen is iets nodig om de printer te laten werken. En dat is een computerbestand. Een tekening in CAD is niet voldoende. Deze moet eerst opgedeeld worden in ‘plakjes’ die de printer snapt. Elk plakje is een geprint laagje. Daarvoor is dan wel weer aparte software nodig, een zogenaamde slicer. Op internet is hiervoor ook veel aanbod. (bijvoorbeeld all3dp.com/1/best-3d-slicer-software-3d-printer)

Maar waarom zou je dat allemaal zelf bedenken. Natuurlijk, als je iets bijzonders wilt maken dan zul je wel moeten. Er zijn echter aanbieders die kant en klare 3D-bestanden aanbieden voor een bepaald product, in ons geval natuurlijk een vliegtuig.

Planeprint.com
De website planeprint.com verkoopt bestanden, maar ook het Nederlandse Modelbouwforum heeft een topic over 3D-printen met vaak gratis bestanden van vliegtuigmodellen.
Het slicen zul je zelf moeten doen. Dit kan per model en per printer nét ff anders zijn.

En het internet zit vol met ideeën om je te kunnen uitleven op je hobby!

Succes!