Nieuwe regels modelvliegen

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe regels modelvliegen

Sinds 1 januari dit jaar zijn er nieuwe Europese regels voor het modelvliegen in werking getreden. De regels zijn dus voor alle Europese lidstaten gelijk geworden. En voor de duidelijkheid, een modelvliegtuig is hetzelfde als een drone.

Een hele hoop mag er niet meer zómaar. Er zijn verschillende gewichtsklassen gekomen en voor de zwaardere modellen is een registratie verplicht. Voor de écht grote modellen is zelfs een examen verplicht. Beetje vreemd dat daarbij niet gekeken is naar modelvliegers die aangesloten zijn bij de KNVvL, omdat deze al decennia een examen en daarbij behorend modelvliegbrevet hebben (Zoals óók de leden van onze club).

Voor de grotere en zwaardere toestellen zijn vlieglocaties bekend, en dat zijn allemaal vliegvelden van modelvliegclubs, waaronder het veld van onze modelvliegclub in Lennisheuvel (Boxtel).

Maar voor het lichte spul is nog veel mogelijk. Dit wordt min of meer beschouwd als “speelgoed” en blijft dus buiten de Europese regels.
Het ‘lichte spul’ zijn modellen met een gewicht ónder de 250 gram, zónder camera en een maximale snelheid van 68 km/uur (19m/s, horizontaal).

Wil je meer weten over de nieuwe regels dan is ook dat te vinden op de site van de KNVvL